Virtuella och verkliga – göra anslutningar

Detta är texten från min webcast, som lades fram för TeachMeet Framtidens lärande 18 maj 2011.

Jag gjorde en origami session med ett universitet matematik klubb. En av utmaningarna jag ger är att vika en liksidig triangel från en kvadrat. En student använde sin iPhone för att titta på hur man gör det på YouTube. Jag frågade honom varför metoden fungerade. Han hade ingen aning. Han studerade matematik på universitetet och han kunde inte utnyttja den grundläggande geometrin av en 30, 60, 90 triangel.

Eftersom mängden information ökar och tillgången till denna information blir lättare i framtiden, blir det allt viktigare för de studerande att ansluta dessa bitar av information på ett meningsfullt sätt. I matematik, åtminstone, måste vi ansluta den verkliga världen av studenten, som är mestadels online, med till synes virtuella världen av matematiska begrepp. Jag skulle vilja föreslå en möjlig metod.

Först skulle jag vilja att ni se en kort video med bakgrundsmusik och ingen berättarröst. Som du tittar på, vilka frågor eller funderingar har du?

Vid denna punkt skulle jag brukar be dig att dela frågor och tankar med varandra. Tyvärr finns det ingen tid att göra detta nu, dock! En uppenbar fråga jag kan ställa är kan du återskapa rad veck du bara tittade på videon?

Det finns många viktiga matematiska begrepp att utforska i detta enkla exempel. Jag skulle till exempel be dig rita mönstret i vecken exakt med hjälp av ett online-verktyg, såsom GeoGebra.

Vikning rektangeln i mitten och dra 45 graders linjen kan göras med koordinater. Men att göra några veck i en bit papper är matematiskt motsvarar en reflektion, med veck som spegel linjen. Så jag kan också dra halvvägs veck genom att hitta mittpunktsnormalen av två långsidor.

Och så vidare och så vidare och så vidare. Jag slutar där innan matematikerna blir alltför upprörd och resten av er har en panikattack!

Neurovetenskap berättar att en del av lärandet är att kunna relatera ny information till tidigare erfarenheter. Om eleverna bombardera deras sinnen ständigt med ny information, kommer det att bli vårt jobb, som lärare i framtiden se till att de också har tidigare erfarenheter för att hjälpa dem bearbeta den. Om jag får felcitera John F Kennedy:

Fråga inte vad tekniken du bör ta till lektionen, fråga vad som bör teknik tillföra min lektion.

Hur som helst, njut av resten av kvällen!


Du får gärna använda videon med dina elever. Om du gör, låt mig veta hur det fungerar!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s